top of page

איזה עתיד לסחר העולמי?

ג'רום דונג'ווסקי

29 בינו׳ 2021

הבחירות האחרונות בארצות הברית, בצרפת או בגרמניה הראו אפוא בבירור את האמביוולנטיות של ייצוגי הסחר, העדינים והאלימים כאחד.

איזה עתיד לסחר העולמי? נאום ההשבעה של הנשיא טראמפ בינואר 2017 נועד להשמיע את קריאת המוות לכלכלה גלובלית - האחראית, לדבריו, לתחלואי ארצות הברית.


עם זאת, הסחר הבינלאומי לא חיכה עד שהנאומים הפוליטיים הללו יתערערו על ידי גורמים כלכליים. ואכן, הירידה בשיעורי הצמיחה בסחר שהתרחשה בתחילת שנות ה-2000 כבר הדאיגה מוסדות בינלאומיים. כיום, ומאז המשבר הפיננסי וזה של קוביד-19, חולשת ההשקעות, אי הוודאות בשווקים המוניטריים והפיננסיים, ועלייתם של צעדי פרוטקציוניסט – ובעיקר של נאומים – מכבידים על ההווה והעתיד של הסחר העולמי.


אולם מעולם לא הוחלף כל כך הרבה עושר, צמיחת הסחר בשנים 2023 צפויה להיות גבוהה בהרבה מהצפוי, והדור החדש של הסכמי סחר חופשי מחבר יבשות יחד, ומשלב את השווקים שלהן באופן נרחב.


לפיכך, מצבה נותר עכור, עם סימני האטה המשולבים עם אלה של גל חדש אפשרי של ליברליזציות, שהסכמי הדור החדש יהיו המפתח שלו. הסחר העולמי מבוסס אפוא על פרדוקס כפול: בקושי רב במשך כמה שנים, הוא הגיע לרמות שיא, ונראה שהוא מתאושש. הוא זוכה לביקורת על ידי מספר הולך וגדל של שחקנים, אך הוא זוכה לעידוד על ידי רוב המדינות והמוסדות הבינלאומיים. הבחירות האחרונות בארצות הברית, בצרפת או בגרמניה הראו אפוא בבירור את האמביוולנטיות של ייצוגי הסחר, העדינים והאלימים כאחד.


Modern Architecture
ALPHA_edited.jpg

Center Institute

of Finance & Economics