עצים לא עולים לשמיים!

2022
מאת: מארק טואטי - אנליסט פיננסי. France
למרות שלעתים קרובות הוא נשכח, במיוחד בשווקים הפיננסיים ובתחום הנדל"ן, יש כלל בלתי משתנה שהסדיר את הכלכלה, אם לא לומר את החיים במובן הרחב, מאז ולנצח: עצים לא צומחים שמיים!
הכלכלה הסינית ומגזר הנדל"ן שלה מוכיחים זאת שוב. יש לומר כי מ-1980 עד 2020, התמ"ג הסיני הריאלי (כלומר ללא אינפלציה) צמח ב-3,340%. במהלך אותה תקופה, הגידול בתוצר הריאלי הגיע ל-898% בהודו, 275% בעולם, 173% בארצות הברית ו-84% בצרפת. זה מראה את גודל ה"נס" הסיני.
כתוצאה הגיונית של התפיסה הנפיצה הזו, חלקה של סין בתוצר העולמי (נמדד בשווי כוח קנייה) עלה מ-2.3% ב-1980 ל-18.7% כיום. זה של הודו מ-2.8% ל-7.0%, זה של ארצות הברית מ-21.4% ל-15.9% וזו של צרפת מ-4.3% ל-2.2%.
עם זאת, גם אם עץ הצמיחה הסיני הוא "סקויה", יש לו גם גבולות. יתרה מכך, כבר עשר שנים הסינים יודעים כי משבר פיננסי ומשבר צמיחה הם בלתי נמנעים. לאחר יריית אזהרה ראשונה הקשורה למגיפת "וויהאן וירוס", הכלכלה הסינית נקלעת כעת למחסור בחומרי גלם שמאטים את הפעילות הכלכלית, אך גם עם עלייה מוגזמת במחירי הנדל"ן, האוסרת על יותר ויותר סינים. , שכבר נחלש מההאטה הכלכלית, לרכוש נכס.
לפחות זה מה שמצביעים האינדיקטורים המובילים האחרונים לכלכלה, במיוחד מדדי מנהלי הרכש של Caixin. זה שמראה קשר עם שירותים בהחלט התאושש מעל רף 50 בספטמבר, אבל זה שמתאר את הפעילות בתעשייה נשארה באזור סטגנציה כלכלי.
בסך הכל, מדד Caixin "מרוכב" נותר חלש עם רמה של 51.4, מה שמאשר שהצמיחה הסינית תמשיך
להאט לאורך המחצית הראשונה והשנייה של 2022. לאחר עלייה מ-2.2% ב-2020 ל-8.6% ב-2021, צמיחת התמ"ג הסיני עשויה אף לרדת בחזרה ל-6.5% בשנת 2022. זה יאריך את קשיי מגזר הבנייה ואת ירידת מחירי הנדל"ן במקביל.
מול ההאטה הזו, מפתחי הנדל"ן של הממלכה התיכונה שבנו בצורה מאסיבית "בלתי מוגבלת", כלומר בדמיונם שהעצים עלולים לחרוג מהשמיים, נמצאים כעת בסכנה.
כך, שבועות ספורים לאחר הכישלונות של יזם הנדל"ן הסיני הראשון, Evergrande, הגיע תורם של שני יזמים סיניים נוספים, Fantasia ו-Sinic, לנשוך אבק, מכיוון שגם הם אינם מסוגלים לשלם את התשלומים חובות שלהם. הקשיים החדשים הללו מאשרים אפוא כי בועת הנדל"ן הסינית נמצאת בתהליך של התרוקנות.
אם ברור שהמצב שונה מאוד בצרפת ובשאר העולם, גם בועת הנדל"ן מסודרת שם. ואכן, למרות המגיפה וההכנסות הנמוכות, המחירים של בתים ישנים וחדשים ממשיכים לנסוק במדינות רבות.
המשמעות היא שמרגע שהריבית של איגרות חוב ומשכנתאות ממשלתיות יעלו, שהחל כבר כמה שבועות, בית הקלפים יקרוס.
השאלה היא אם כן לא האם מחירי הנדל"ן ירדו, אלא מתי?
ובאירופה הכל יהיה תלוי אם "הדפסת הכסף" של ה-ECB תימשך או לא, מה שעלול לסבול מהר מאוד מהזינוק באינפלציה בגוש האירו.
במילים אחרות, זהירות חייבת להישאר על כנה.
כלכלה ומשברים פיננסים