סין: המפעל העולמי והסכנות
סין - China
רקע כלכלי בקצרה:
ההתפתחות הכלכלית של סין הפתיעה את כל המשקיפים. מדינה זו בילתה את המחצית הראשונה של המאה העשרים במלחמת אזרחים, אם לא במלחמה כוללת.
ואז הגיע משטר הקומוניסטי ב-1949 (Zhōngguó Gòngchǎndǎng) שהביא לשם מעט יציבות פוליטית אך במחיר כבד מאוד ובאסונות כלכליים ומעל לכל, אנושיים בעקבות אוטופיות קומוניסטיות ותכניות המזון והייצור התעשייתי לא מאורגנות.
אותן אוטופיות הובילו להרס של חלק גדול מהתרבות בת אלף השנים של המדינה הזו, וגרמו לטרגדיות אנושיות גדולות ברוב המשפחות ולאובדן אמות מידה מוסריות.
משנת 1985 ואילך ראינו צמיחה בעיקר בשל פתיחות רבה יותר לכלכלה הפרטית. מאמצע שנות התשעים, היינו עדים להתעוררות אמתית של מעצמה כלכלית שלא תוכחש עד היום.
הצמיחה הבלתי פוסקת הזו במשך כמעט שלושים שנה מעולם לא הפסיקה להטיל ספק באנליסטים, משום שהיא התבססה על עקרונות מנוגדים לאלה של הליברליזם הפוליטי והכלכלי המנצח בשאר העולם.
הדיקטטורה שבעצם הסבירה את נפילת העולם הסובייטי ואת חוסר יכולתה להגיע לתוצאות כלכליות, נמשכה והתחזקה יחד עם האתגרים שצמיחה זו נתקלה בהם.
"העתקת חברות בסין מחוללות זעזועים עצומים על התעסוקה,
והתעשייה הלאומית היצרנית לעתים רחוקות מקבלת פיצוי".
The relocation of companies in China is causing huge shocks to employment,
and the national manufacturing industry that rarely receives compensation.
Jérôme DUNAJEWSKI
במשך זמן רב הסתפקו כלכלנים בהתבוננות קלה בהעתקת/העברה מפעלי יצור וההשפעות על התעסוקה מנקודת מבט מאקרו-כלכלית. המחקרים שלהם הגיעו לרוב, למסקנה כי קיימת השפעה מועטה על הרס השוק העבודה והתעשייה הלאומית.
סין, המפעל של העולם, הוא עניין פוליטי-כלכלי מסוכן!
China's factory of the world, is a dangerous politico-economic matter!
הסגירות המדורגות של מפעלי תעשייה והיצור בעולם ובארץ, מסייעות לעורר את הדיון הציבורי על הדעיכה בישראל, ובעולם (גם אם התקשורת לא מדברת על כך) שנמצא בעיצומו. ישראל בדרך להיות שממה תעשייתית, "סופרמרקט לאומי" שמוכר רק מוצרים מתוצרת סין. הדבר פוגע קשה באיזון המסחרי למשל.
השפעת הגלובליזציה על התעסוקה עברה בערוצים מורכבים מאוד. כמו במדינות עשירות אחרות, הלחץ של התחרות הבינלאומית השתלב עם האצת החדשנות לשנות את מבנה הייצור ולהגביר את הביקוש לכוח אדם מיומן על חשבון עובדים בעלי כישורים נמוכים.
עשר שנים מאוחר יותר, איזה איום מהוות מדינות בעלות שכר נמוך? הופעתה של סין כמעצמת ייצור, מדאיגה מדינות רבות בעולם, ולעתים קרובות הוזכרה כדי להדגיש את חשיבות האיום שמדינה זו מייצגת, כלכלי ופוליטי.
סיכונים חברתיים ופוליטיים
Social and political risks
סין תצטרך להתמודד עם אתגרים רבים בעשורים הקרובים:
הזדקנות האוכלוסייה (לאחר שיא מוערך של 1.45 מיליארד בני אדם בשנת 2030), פערים גיאוגרפיים בין אזורים כפריים עניים ובלתי מפותחים לבין אזור חוף מאוכלס ותעשייתי, שחיתות נרחבת ונוכחות מאפיה, זיהום של אזורים עירוניים גדולים, עלייה באבטלה וחוסר ביטחון, ותסיסה חברתית גבוהה בעלייה מתמדת מקבלת תפניות אלימות מאוד.
טיפולוגיה של גורמי הסיכון הכלכליים העיקריים
Typology of the main economic risk factors
מיזוגים ורכישות חייבים להיות מושא לכל תשומת הלב, אחרת הם יובילו לכשלים רציניים. חוסר השקיפות וההונאה המעורבים בסגל המקומי מחייבים לנקוט באמצעי זהירות, ולעתים קרובות לפטר את כל הצוות הקיים או חלק ממנו לפני הקמת הישות החדשה.
כמו כן, למונח "אמון" אין מקום בסוג זה של מערכת יחסים בסין. בעוד שרוב החברות הרב-לאומיות נכנסו לשוק הסיני באמצעות יצירת מיזם משותף (JV) עם חברה סינית, רבים מהם (חברות סיניות) שוקלות לשנות אותו על מנת להתנתק או לרכוש את השליטה המלאה של חברות רב-לאומיות (זרות) בסין. ריבוי הבעיות שחוו קבוצות בשנים האחרונות, בין היתר בשל חוסר הכרת מערכת הערכים המקומית, מסביר תופעה זו.
העובדה ש-98% מהחברות הסיניות הנסחרות בבורסה שייכות או בשליטה מלאה של המדינה ויוצרת קרבה בין נשיא החברה הסינית, לרוב חברי במפלגה הקומוניסטית הסינית, לבין המפלגה עצמה.
במילים אחרות, אין סיכוי שחברה זרה תנצח במקרה של סכסוך משפטי, אם לא בכלל.
יחד עם זאת, הכללת השחיתות בכל הרמות ואטימות המעגלים מקשים על השליטה של הצד הזר. חוסר השקיפות בניהול חברות סיניות הוא תופעה שכיחה בסין. לכן, כדאי לדעת שבסין מחלקת הכספים עדיין ממוחשבת לעתים רחוקות! (מסיבות שבטח הבנתם).
לזכור ש...
הפרת חוזה היא עוד נקודה מכשול. חברה זרה שסבורה שהיא מוגנת מפני רשעות של כוח אדם על ידי חתימה על חוזה טועה. סינים רבים אינם מאמינים שהם "כבולים" לחוזה. העלמת מס נפוצה במדינה שבה מזומנים זורמים בחופשיות ובה עצומות עיניים בקלות רבה יותר מאשר במקומות אחרים מפני העלמת מס. לבסוף, גם אם הרשויות ינסו לנקוט באמצעי כפייה, זיוף אינו נתפס כבלתי חוקי על ידי האוכלוסייה. לכן מדובר פחות במאבק נגד שיטות מפוקפקות או אפילו הונאה מאשר בקידום שינוי מנטליות אשר לבדו יוכל להזיז את הקווים ולהפחית את הסיכונים הכרוכים בעסקים.
הסיכון הכרוך בטכנולוגיות חדשות
The risk associated with new technologies
למרות צנזורה חזקה מאוד ובקרה קבועה של הרשויות באינטרנט, סין עדה להתפתחות יוצאת דופן במספר משתמשי האינטרנט והבלוגרים הסינים. לפי הנתונים העדכניים ביותר הזמינים, ב-2006/7 השתמשו באינטרנט 139 מיליון אנשים; בשנת 2009, היו 257 מיליון משתמשי אינטרנט ו-167 מיליון בלוגרים. מה שבטוח, להתפתחות זו יש השפעות שליליות על חברות רב-לאומיות (זרות), עקב מסרים המפיצים מידע מוטעה על מוצרים זרים, בין אם אלו מופצים למטרות תעמולה ובין אם לאו.
באביב האחרון הופצה כך ברשת הודעה לפיה חברה גרמנית מימנה את התנועות הטיבטיות באמצעות מכירותיה.
בדומה, הוכח כי קריאות להפגנות מול מותגים זרים או להחרמת מוצרים זרים נכתבות באינטרנט ו/או במסרונים ומגיעות לאוכלוסייה גדולה וצעירה תוך פרק זמן קצר ביותר, וכי על מנת לפגוע בתדמית החברה הזרה, בהוראת אדם בכיר במפלגה הקומוניסטית של האזור או לאומית. הסיכונים המכבידים על מפעלים זרים בסין רחוקים אפוא מלהיות זניחים.
די לצטט את המקרים של דנונה (Danone), שמשפטו מתנהל עם שותפתה הסיני ל"פרשת וואהאחה"; שניידר-אלקטריק, (Schneider-Electric) שנידונה בגין זיוף לתשלום קנס כבד לקבוצת צ'ינט הסינית, נאלצה להפסיק את הייצור במפעל שלה בטיאנג'ין ולהגיע עמה להסכם; או אלסטום (Alstom), שתביעתה בגין הפרת הטכנולוגיה שלה נדחתה על ידי בית המשפט הסיני.
נסיים בשלושה ציטוטים של ממאו דזה-דונג, המסכמים את דרך עשיית העסקים הסינית וראויה להתייחסות רבה מצד כל חברה או אדם המעוניין או המעוניינת להצליח בהקמת/ה של עסק או חברה בסין:
ציטוטים מאת: MAO Tse-tung (Mao Zedong) 毛澤東 - מאו דזה-דונג.
I - תן לעבר לשרת את ההווה ולזרים לשרת את סין.
II - המדינה שלנו היא מדינה של דיקטטורה דמוקרטית של אנשים.
27 בפברואר 1957
III - עלינו לתמוך בכל מה שהאויב שלנו נלחם ולהילחם בכל מה שהוא תומך בו.
הספר האדום הקטן (1964)
