
ניתוק בנקים הרוסים מהמערכת SWIFT
מה זה סוויפט?
"החברה לטלקומוניקציה פיננסית בין-בנקאית עולמית", המכונה סוויפט, מציגה את עצמה כ"ספקית הגלובלית של שירותי הודעות פיננסיות מאובטחות". סוויפט אינו בנק, אינו משרת חשבונות או מחזיק בכספי צד שלישי. זוהי מערכת הודעות לתשלומים בינלאומיים, המחברת למעלה מ-11,300 מוסדות פיננסיים ברחבי העולם, כולל הפדרל ריזרב בארה"ב, בנק אנגליה והבנק המרכזי האירופי.
סוויפט הוקמה בבלגיה בשנת 1973. הארגון מפעיל רשת הודעות פיננסיות משלו בשם SWIFTnet, המספקת תוכנות ושירותי תקשורת מאובטחים וסטנדרטיים לבנקים, ברוקרים וחברות השקעות. בשנת 2021, סוויפט העבירה 43 מיליון הודעות ביום.
מה החליטו האיחוד האירופי וארה"ב לגבי רוסיה וסוויפט?
בהצהרה המשותפת שלהם, האיחוד האירופי, ארה"ב ובעלות בריתם אמרו כי יוציאו "בנקים רוסים מסוימים" ממערכת ההודעות הפיננסיות של Swift.
כיצד תושפע רוסיה מהדרתה מסוויפט?
לפי הארגון הלאומית הרוסי Swift, כ-300 בנקים ומוסדות פיננסיים במדינה משתמשים ברשת Swift, שהיא קבוצת המשתמשים השנייה בגודלה מחוץ לארצות הברית. יותר ממחצית מכל סוכנויות האשראי ברוסיה משתמשות גם ב- Swift.
החרגה מהרשת תמנע ממוסד לבצע או לקבל תשלומים בינלאומיים דרך Swift. על פי תחזית שנעשתה בשנת 2021 על ידי מרכז קרנגי ממוסקבה, נסיגה מלאה של כל הבנקים הרוסיים מסוויפט תוביל לירידה של 7% בתוצר המקומי הגולמי של רוסיה. לפי ה-BBC, כאשר איראן הודחה מסוויפט ב-2012, המדינה איבדה 30% מסחר החוץ שלה.
כמו כן, סוויפט אינה האפשרות היחידה עבור רוסיה. סין פיתחה מערכת עולמית משלה להעברת הודעות תשלום, המכונה Cross-Border Interbank Payment System (CIPS), אשר היו לה כ-80 מוסדות פיננסיים עד סוף 2021. לפחות 23 בנקים רוסים משתמשים ב-CIPS ועוד יכלו להמיר בקלות, לפי Asia Markets .
כיצד אירופה, ארצות הברית ומדינות אחרות עשויות להיות מושפעות מהדרת רוסיה מסוויפט?
החשש הגדול ביותר של ארצות הברית בנוגע להשלכות של הסנקציות הללו על בנקים רוסים הוא היחלשות הדולר. מאז 2014, רוסיה החלה בתוכנית "דה-דולריזציה" להפחתת התלות שלה במטבע האמריקאי, למרות ש-S&P Global מציינת כי הרוב המכריע של מכירות הנפט שלה עדיין מתבצעות בדולרים.
גירוש רוסיה עלול להחליש את הדולר (לא בשלב ראשון להבדיל מהמשבר הפיננסי משנות ה-70) ברמה הבינלאומית ולהשפיע לרעה על יצוא האנרגיה של ארה"ב. גרמניה ואיטליה התנגדו בתחילה להדרת בנקים רוסים מסוויפט, בעיקר בגלל הסתמכותם על נפט וגז רוסיים. מדינות אחרות, כמו הולנד, שגם הן סוחרות בכבדות עם רוסיה, יושפעו מהאיסור.
כלכלה ומשברים פיננסים - ניתוק בנקים הרוסים מהמערכת סוויפט