איך עובדת הכלכלה העולמית?
הכלכלה העולמית השתנתה באופן משמעותי במהלך העשורים האחרונים. לשינויים הללו יש השלכות
שלא רק משפיעות על זרימת הסחורות והשירותים בין מדינות, אלא גם על תנועת האנשים. כפי שראינו בהזדמנויות במהלך המאה האחרונה.
אז מהי בעצם הכלכלה העולמית, איך היא מתפקדת ואיך היא משפיעה על חיינו? כאן נבחן מקרוב כדי לעזור לכם להבין את המורכבות של הכוח השולט בעולם המודרני!
מהי כלכלה גלובלית?
הכלכלה העולמית מתייחסת לפעילויות כלכליות עולמיות הקשורות זו בזו המתרחשות בין מספר מדינות. לפעילויות כלכליות אלו יכולות להיות השפעה חיובית או שלילית על המדינות המעורבות.
הכלכלה העולמית כוללת מספר מאפיינים, כגון:
גלובליזציה:
גלובליזציה מתארת תהליך שבו כלכלות, חברות ותרבויות לאומיות ואזוריות שולבו באמצעות הרשת העולמית של מסחר, תקשורת, הגירה ותחבורה. התפתחויות אלו הובילו להופעתה של הכלכלה העולמית, בשל הכלכלה הגלובלית והגלובליזציה, הכלכלות הלאומיות מורכבות מתלות הדדית והרמונית יותר, וכתוצאה מכך ביצועים משופרים.
(ככה זה היה להיות בשורש ועצם הרעיון של הכלכלה העולמית... עד שסין נכנסה לרחבת הריקודים.)
סחר בינלאומי:
סחר בינלאומי נתפס כהשפעה של הגלובליזציה. זו מתייחסת לחילופי סחורות ושירותים בין מדינות שונות וגם עוזר למדינות להתמקצע במוצרים שבהם יש להם יתרון יחסי. זוהי תיאוריה כלכלית המתייחסת ליכולתה של כלכלה לייצר סחורות ושירותים בפחות הזדמנויות משותפי הסחר שלה.
כספים / קרנות בינלאומיות:
ניתן להעביר כסף בקצב מהיר יותר בין מדינות בהשוואה לסחורות, שירותים ואנשים; להפוך את המימון הבינלאומי לאחד המאפיינים העיקריים של כלכלה גלובלית. מימון בינלאומי כולל נושאים כמו שערי חליפין ומדיניות מוניטרית.
השקעות גלובליות:
זה מתייחס לאסטרטגיית השקעה שאינה מוגבלת על ידי גבולות גיאוגרפיים. השקעה גלובלית היא בעיקר באמצעות השקעות זרות ישירות (FDI).
מדוע הכלכלה העולמית חשובה?
אנו יכולים להבין את חשיבותה של הכלכלה העולמית על ידי התבוננות בה ביחס לשווקים המתעוררים.
חשיבות כלכלית ברמת המיקרו והמקרו:
הגידול באוכלוסיית העולם הוביל לצמיחה כלכלית בשווקים המתעוררים, מה שהופך אותה לאחד המניעים העיקריים של הצמיחה הכלכלית העולמית. הצמיחה והחוסן של השווקים המתעוררים מבשרים טובות לכלכלה העולמית.
לפני שנדון בנקודה הבאה, עליך להבין את המושג מיקרו-כלכלה. זה מתייחס לחקר ההתנהגות של משקי בית, יחידים ועסקים ביחס להקצאת משאבים וקבלת החלטות. במילים פשוטות יותר, ענף זה של כלכלה לומד כיצד אנשים מקבלים החלטות, אילו גורמים משפיעים על ההחלטות שלהם, וכיצד החלטות אלו משפיעות על המחיר, הביקוש וההיצע של הסחורה בשוק.
לכן, מנקודת מבט של מיקרו-כלכלה, חלק מהחברות הגדולות בעלות ערך גבוה וכמה מהאנשים העשירים בעולם מקורם בשווקים מתעוררים אלה.
עם זאת, רבות מהמדינות המתעוררות הללו עדיין מוכות בעוני ועדיין ישנה עבודה למיגורו.
תחזית כלכלית עולמית לטווח ארוך:
על פי תחזיות פיננסיות וכלכליות המבוססות על מגמות דמוגרפיות ומודלים של פריון הון, התמ"ג של כלכלות השווקים המתעוררים בשנת 2019 צפוי להמשיך לצמוח (פוסט-COVID) בקצב חיובי, גם אם לוקחים בחשבון את העובדה שהוא ייקח זמן ארוך יותר, עקב תקופת ה-COVID. לפי Focus Economics Emerging Markets לשנת 2023, הכלכלה צפויה לצמוח ב-7.5% בהודו, 6.6% בפיליפינים, 6.3% בסין, 5.3% באינדונזיה, 5.1% במצרים, 4.9% במלזיה, 3.8% בפרו ו-3.7% במרוקו.
מי שולט בכלכלה העולמית? (הצד האפל של הכלכלה העולמית).
אנשים רבים חושבים שהכלכלה העולמית נשלטת על ידי ממשלות הכלכלות הגדולות בעולם, אך זוהי תפיסה מוטעית נפוצה. למרות שממשלות מחזיקות בכוח על הכלכלות של מדינות, הבנקים והתאגידים הגדולים הם אלה שבעצם שולטים ומממנים ממשלות אלה.
המשמעות היא שהכלכלה העולמית נשלטת על ידי כמה מוסדות פיננסיים גדולים. לפי החדשות הכלכליות העולמיות, בנקים בארה"ב מעורבים בפעילויות ממשלתיות מסורתיות רבות, כמו ייצור חשמל, זיקוק והפצה של נפט, כמו גם תפעול נכסים ציבוריים, כמו שדות תעופה ותחנות רכבת ועוד. מובן מאליו שמסוכן מאוד כאשר רק קומץ של חברות ומוסדות מחזיקות ברוב גדול מאוד של המשק. אבל למרבה הצער זהו המצב גם כן כיום במדינות רבות אחרות בעולם, כמו צרפת, ישראל וכו'.
איך עובדת הכלכלה העולמית?
ניתן להסביר את תפקוד הכלכלה העולמית במילה אחת: עסקאות. העסקאות הבינלאומיות המתרחשות בין הכלכלות הגדולות בעולם תורמות להמשך הכלכלה העולמית.
עסקאות אלו נוגעות בעיקר להחלפות המתבצעות בין מדינות שונות. סחר בינלאומי כרוך בהחלפה של מגוון מוצרים בין מדינות. זה נע בין פירות ומאכלים עם שמן טבעי וכלי נשק. לעסקאות כאלה יש מספר יתרונות, כולל:
לספק בסיס לצמיחה כלכלית גלובלית;
לעודד תחרותיות בין מדינות בשווקים שונים;
הגדל את הפריון והיעילות בכל המדינות;
לתרום לפיתוח מדינות לא מפותחות על ידי מתן אפשרות לייבא מוצרי הון (מכונות וחומרי גלם תעשייתיים) ולייצא סחורות ראשוניות (משאבים טבעיים וחומרי גלם).
כלכלה פיננסית - גלובלית וסחר חוץ